Ранни записвания за 2020 - 15%  

Каквато и да е идеалната ти представа за истинско българско “на море”: дълги плажове, обеди в засенчени от смокини дворове, съзерцаване на вълните от някоя скала с гледка, джаз концерти на открито или беснеене по клубове, Созопол съдържа много от него.

Докато слънцето нагрява с нарастваща сила Централния плаж и Харманите, вътре в града култовият Пъци бар се оживява, на двойната алея пред парка застават конете с червените помпони с колесниците си. Фурните започват да бълват кифли осморки, ресторантите изстудяват узото и подготвят чирозите, и лятното кино окачва своя седмичен афиш. Пред “Св Кирил и Методий” изниква мъж с хамелеон, а на ъгъла до източната порта на някогашна Аполония друг инсталира телескоп, насочен към Луната – в случай, че на някой не са му достатъчни гледките към морето и към Созопол.

Старият град обаче не отстъпва така лесно “светлините на рампата”. Рибарските къщи подемат усилено разхубавяване – по прозорците в тъмните им дървени фасади започват да се проветряват одеала, а пред вратите им на тротоарите се появяват масички със сладко от смокини и морски кончета, увиснали на кожени лентички. Единствено морето е способно да прекъсне разходките между драматичните сенки на тези къщи – то синее ослепително в проходите между тях и напомня за своята примамлива прохлада и за близкия плаж.

Със залеза на слънцето, обаче, градът отново взима реванш. Старата градска градина в центъра започва да шуми на вятъра, а площадите около нея – със звуците на столове, придърпвани към маси с храна. Плътските удоволствия са балансирани с духовни – празната сцена на Аполония пред Археологическия музей още от юни надгражда очакването нещо празнично и интересно да се случи на нея. И то се случва – така, както сигурно са правили 2600 години преди тях древните гърци по времето на Аполония Понтика, българските интелектуалци се събират през септемри, за да се порадват на своята компания и последни открития. Сега – с особената радост, че и благодарение на тях най-символичният български морски град си остава привлекателен и след амока на пост-соца.

 

© 2012 Созопол апартмънтс. Всички права запазени

design: Реклама Бургас София Пловдив